Μελέτη ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ : Νέα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων

Μια πολύ σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα τη χώρα μας έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Στον σίδηρο εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 35% του πληθυσμού, στο ασβέστιο στο 66%, στο φολικό οξύ στο 83%, ενώ στη βιταμίνη D το ποσοστό ανέρχεται στο 98%. Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη τροφών που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά. Παράλληλα, μια από τις πιο διαδεδομένες και αποτελεσματικές στρατηγικές κάλυψης διατροφικών ελλείψεων του πληθυσμού διεθνώς, είναι ο εμπλουτισμός των τροφίμων. Μέσω του εμπλουτισμού, τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών, τα οποία βάση μελετών φαίνεται ότι δεν προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρόσφατα ανακοινώθηκε η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά καινοτόμου ψωμιού για τοστ, το οποίο αποτελεί πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος, συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

H βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης και κούρασης στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr