Μελέτη συσχετίζει τη σωστή διατροφή κατά την εφηβεία με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, δείχνει ότι γυναίκες που έχουν μια κακή διατροφή κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 45.204 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε προηγούμενη μελέτη. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια τεχνική που συσχετίζει την πρόσληψη τροφίμων με δείκτες φλεγμονής στο αίμα, έδωσαν ένα σκορ φλεγμονής στη διατροφή κάθε γυναίκας.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερη βαθμολογία φλεγμονώδους διατροφής κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής είχαν 35% και 41% αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερο σκορ.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής, όταν ο μαστικός αδένας αναπτύσσεται ταχέως και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε παράγοντες τρόπου ζωής, είναι σημαντικό να υπάρχει αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων. Αντιθέτως θα πρέπει να αποφεύγονται η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων και κόκκινου κρέατος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr