Μεσογειακή διατροφή και διαβήτης στις εγκύους

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, δείχνει πως η υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής στην εγκυμοσύνη, μπορεί να μειώσει την αύξηση του βάρους και την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.252 εγκύους με τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία εκ των οποίων ακολούθησε μεσογειακού τύπου δίαιτα με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση ψαριού, πουλερικών και γαλακτοκομικών, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή σακχαρούχων ροφημάτων, γρήγορου-πρόχειρου φαγητού και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά.

Συνολικά, οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα πήραν κατά μέσο όρο 1,25 κιλά λιγότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φάνηκαν να έχουν 35% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε βελτίωση ως προς την πιθανότητα εμφάνισης άλλων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι γυναίκες με υψηλού κινδύνου κύηση μπορούν να ωφεληθούν από την υιοθέτηση του μεσογειακού διατροφικού προτύπου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr