Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, δείχνει πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούν ένα διατροφικό πρότυπο με υψηλό βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.200 ενήλικες, ηλικίας άνω των 65 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για περίπου 8 χρόνια. Για την αξιολόγηση του βαθμού προσκόλλησης της δίαιτας στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο χρησιμοποιήθηκε το Mediterranean Diet Score, μια κλίμακα 10 βαθμών, όπου το 0 υποδηλώνει τη χαμηλότερη και το 9 την υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή. Συνολικά, κάθε αύξηση στο σκορ κατά ένα βαθμό φάνηκε να συνδέεται με μείωση της πιθανότητας θανάτου από κάθε αιτία, καθώς και από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα από άλλες έξι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 11.738 εθελοντές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης, κάθε αύξηση του σκορ κατά ένα βαθμό συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 5%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής που φάνηκαν να προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος ήταν η υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα μαζί με τα γεύματα. Κλείνοντας, σχολιάζουν ότι τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνουν όσα δείχνει η επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με τα οφέλη του μεσογειακού προτύπου διατροφής για την υγεία και τη μακροζωία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr