Μεσογειακή διατροφή και οστεοπόρωση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, συνδέει τη μεσογειακή διατροφή με μείωση της απώλειας οστικής μάζας σε άτομα με οστεοπόρωση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.000 ενήλικες, ηλικίας 65-79 ετών, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της μίας ομάδας ακολούθησαν ένα μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο για συνολικό διάστημα 12 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συνέχισαν να καταναλώνουν τη συνήθη δίαιτά τους. Η οστική πυκνότητα των εθελοντών μετρήθηκε στην έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας των 12 μηνών.

Συνολικά, η μεσογειακή δίαιτα δε φάνηκε να επιδρά σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων που εμφάνιζαν οστεοπόρωση, η υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής συσχετίσθηκε με αύξηση της οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι πιθανό η διάρκεια της μελέτης να μην ήταν αρκετή ώστε να βρεθούν στατιστικά σημαντικές μεταβολές και σε άτομα με φυσιολογική οστική πυκνότητα. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς ο αυχένας του μηριαίου οστού αποτελεί μια «ευαίσθητη» περιοχή, ενώ η απώλεια οστικής μάζας στο εν λόγω σημείο είναι συχνά η αιτία εμφάνισης καταγμάτων ισχίου σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr