Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας Μεσογειακού τύπου, με υψηλή περιεκτικότητα σε
φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, ή ξηρούς καρπούς και χωρίς περιορισμό στην ενεργειακή πρόσληψη, δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους, συγκριτικά με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 11 νοσοκομεία στην Ισπανία κατά το διάστημα 2003-2010 και συμμετείχαν συνολικά 7.447 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55-80 ετών.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες ακολούθησε ένα από τα παρακάτω διατροφικά σχήματα: Μεσογειακού τύπου δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, χωρίς περιορισμό στη θερμιδική πρόσληψη (1), Μεσογειακού τύπου δίαιτα πλούσια σε ξηρούς καρπούς, χωρίς περιορισμό στη θερμιδική πρόσληψη (2) και δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με οδηγίες αποφυγής όλων των πηγών διαιτητικού λίπους (3). Η προσκόλληση στη δίαιτα αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίων, καθώς και με συλλογή δειγμάτων αίματος και ούρων σε ένα μικρότερο δείγμα συμμετεχόντων.

Επιπλέον, το σύνολο των εθελοντών εμφάνιζε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ το 90% είχε αυξημένο σωματικό βάρος. Μετά από 5 χρόνια, η συνολική πρόσληψη λίπους μειώθηκε στην ομάδα που κατανάλωνε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αυξήθηκε ελαφρώς στις ομάδες που ακολουθούσαν το Μεσογειακού τύπου διατροφικό πρότυπο. Συνολικά, παρατηρήθηκε μικρή μείωση του σωματικού βάρους και στις τρεις ομάδες, ενώ η περιφέρεια μέσης παρουσίασε αύξηση, με τη μεγαλύτερη διαφορά να παρατηρείται στην ομάδα της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση Μεσογειακού τύπου δίαιτας με υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου και ξηρών καρπών, δε σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει περιορισμός στη θερμιδική πρόσληψη. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως φαίνεται ότι οι τρέχουσες συστάσεις, που προτείνουν την υιοθέτηση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες, ενδεχομένως να δημιουργούν άσκοπο «φόβο» ενάντια στα «καλά» λιπαρά της Μεσογειακής δίαιτας, τα οποία συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr