Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει πως μια χορτοφαγική δίαιτα που

περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και μια μεσογειακού τύπου δίαιτα, είναι εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 107 υπέρβαρους, αλλά υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-75 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια χορτοφαγική δίαιτα, που περιλάμβανε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και η άλλη ομάδα μια δίαιτα βασισμένη στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Και οι δύο δίαιτες ήταν υποθερμιδικές, και διήρκησαν 3 μήνες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε παρόμοια απώλεια βάρους και σωματικού λίπους και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η χορτοφαγική δίαιτα συσχετίσθηκε με μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης, ενώ η μεσογειακού τύπου δίαιτα οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, οι δύο δίαιτες είχαν ορισμένες ομοιότητες, που πιθανόν εξηγούν τα ευρήματα, όπως η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών και η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων. Κλείνοντας, αναφέρουν ότι ένα μειονέκτημα του σχεδιασμού της μελέτης είναι πως οι συμμετέχοντες είχαν σε γενικές γραμμές χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και συνεπώς θα έχει ενδιαφέρον να επαναληφθεί και σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr