Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, δείχνει πως η υιοθέτηση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης -και ειδικότερα της μεσογειακής διατροφής- συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές ανασκόπησαν δεδομένα από 41 προηγούμενες μελέτες, που είχαν εξετάσει την πιθανή σχέση μεταξύ διατροφής και εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Συνολικά, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης βρέθηκε να συνδέεται με 33% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σε σύγκριση με την κατανάλωση δίαιτας που απέχει από αυτό το πρότυπο.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι ο υψηλός βαθμός προσκόλλησης σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και ειδικότερα στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ότι στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν κυρίως μελέτες παρατήρησης και συνεπώς δε μπορεί να αποδειχθεί πως υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr