Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τη χολή μας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Gastroenterology, δείχνει πως η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως αυτά που περιλαμβάνει το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης.
Για τους σκοπούς της μελέτης, Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 64.000 γυναίκες που είχαν γεννηθεί κατά το διάστημα 1925-1950. Οι εθελόντριες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, την κατάσταση υγείας και τις συνήθειες του τρόπου ζωής κάθε δύο χρόνια.

Σε διάστημα 18 ετών, 2.778 εθελόντριες υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Συνολικά, οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, φυτικών ελαιών και προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης είχαν από 13% έως 27% μικρότερη πιθανότητα αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, συγκριτικά με όσες είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση των παραπάνω ομάδων τροφίμων.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν την προσκόλληση στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής με χρήση ειδικού σκορ, φάνηκε πως οι εθελόντριες με τα υψηλότερα σκορ είχα 11% μικρότερη πιθανότητα χολοκυστεκτομής, σε σχέση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα σκορ.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και συνεπώς δε μπορούμε να συμπεράνουμε πως η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την πιθανότητα αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα έρχονται να προστεθούν ως πιθανό επιπλέον όφελος στη λίστα με τα πλεονεκτήματα που έχει η υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής για την υγεία και τη μακροζωία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr