Ο μουσακάς αποτελεί μια αγαπημένη γεύση, ένα φαγητό ταυτισμένο με την ελληνική κουλτούρα και κουζίνα.
Η προέλευση του μουσακά δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένη, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από τον περσικό maguma, ένα φαγητό που αποτελεί συνδυασμό αρνιού και μελιτζάνας.
Η ελληνική εκδοχή του μουσακά τοποθετείται χρονικά στον 20ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο μουσακάς όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα εμφανίστηκε το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ.
Η διαφορά έγκειται στην προσθήκη της μπεσαμέλ και στην αφαίρεση των πολλών μπαχαρικών από την εκτέλεση της συνταγής.

 Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ τι μπορεί να μας προσφέρει διατροφικά;

Διατροφικά λόγω της μελιτζάνας που περιέχει μας δίνει φυτικές ίνες , κάλιο και νασουνίνη, μια ουσία που σχετίζεται με μείωση της χοληστερίνης αίματος, και θεωρείται ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα του εγκεφάλου. Λόγω του κιμά, μας δίνει καλής ποιότητας πρωτεΐνες και σίδηρο, ασβέστιο από το γάλα της μπεσαμέλ και ενέργεια λόγω της πατάτα και των λαχανικών που περιέχει.

Αν θέλουμε όμως να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, μας δίνει και αρκετές θερμίδες ( περίπου 500 – 600 ανά μέτριου μεγέθους κομμάτι, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος), κορεσμένα και trans λιπαρά και xχοληστερίνη.

Πώς μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε τα καλά και να περιορίσουμε τα «κακά» του στοιχεία :

Αντί για μπεσαμέλ με γάλα πλήρες και βούτυρο, φτιάξτε μπεσαμέλ με γάλα άπαχο και φυτική μαργαρίνη.
Αντί για μοσχαρίσιο κιμά χρησιμοποιείστε κιμά από κοτόπουλο
Αντί για τηγανιτή μελιτζάνα και πατάτα, απλώστε σε αντικολλητικό χαρτί τα λαχανικά σας σε ένα ταψάκι και λαδώστε ελαφρώς ψήνοντάς τα στο grill

Το αποτέλεσμα; 
Ωραία γεύση, μισές θερμίδες, μισά κορεσμένα λιπαρά και το 1/3 της χοληστερίνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr