Μην φεύγετε ποτέ από το σπίτι χωρίς πρωινό

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που λαμβάνει ο οργανισμός μετά από την πολύωρη νηστεία που μεσολαβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι φυσικό λοιπόν να αναζητά ενέργεια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καινούργιας ημέρας.
Το βασικό θρεπτικό συστατικό που παρέχει ένα πλήρες πρωινό είναι οι υδατάνθρακες, που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμυλούχα όπως είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, το παξιμάδι και τα δημητριακά, καθώς και στο μέλι και τη μαρμελάδα.
To πρωινό γεύμα είναι αυτό που γεμίζει τις ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού, δημιουργώντας ένα πρώτο αίσθημα ευεξίας και κορεσμού, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερος ο έλεγχος των συνολικών γευμάτων και της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε εφήβους όσο και σε ευρύτερο φάσμα του γενικού πληθυσμού δείχνουν πως η παράλειψη του πρωινού σε συνδυασμό και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

 Επίσης υπάρχουν πολλές έρευνες σε παιδιά, που επισημαίνουν με εμφατικό τρόπο τα θετικά αποτελέσματα του πρωινού γεύματος στη συγκέντρωση, την κατανόηση, την αντιληπτική ικανότητα και την επίδοση τόσο σε μαθησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Ποτέ λοιπόν δεν φεύγουμε από το σπίτι χωρίς πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού είναι ένδειξη διατροφικής γνώσης και συνείδησης, είναι η σωστή επιλογή για την έναρξη της ημέρας, είναι μια πράξη φροντίδας και αγάπης στον οργανισμό, το μεταβολισμό, την υγεία και την εικόνα μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr