Γνωρίζουμε ότι το υψηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με προβλήματα υγείας, άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο των ΗΠΑ, από αναλύσεις σε ποντίκια, βρήκαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα επιπλοκή της παχυσαρκίας.
Φαίνεται λοιπόν ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα της γεύσης, αλλάζοντας τον τρόπο που η γλώσσα αντιδρά στα τρόφιμα.

Στα ποντίκια λοιπόν η παχυσαρκία οδήγησε σε μειωμένη ικανότητα για την ανίχνευση της γλυκιάς γεύσης. Σε σύγκριση με τα πιο αδύνατα, τα παχουλά ποντίκια είχαν λιγότερα κύτταρα γεύσης για την ανταπόκριση στο γλυκό ερέθισμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελέτες έχουν κατά καιρούς δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο, καθώς και στα νεύρα που ελέγχουν το περιφερειακό σύστημα γεύσης.
Ωστόσο κανείς δεν είχε ποτέ αναλύσει τα κύτταρα της γλώσσας που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα κύτταρα δέκτες της γεύσης επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Για την ακρίβεια τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν λιγότερα κύτταρα γεύσης που αντιλαμβάνονται τα γλυκά ερεθίσματα.
Αυτό έχει φυσικά ως αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο για να έχουν μια πιο πλήρη αίσθηση.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και για τους ανθρώπους, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr