Μην αφαιρείσαι…παχαίνει

Όλοι μας θυμόμαστε τη μητέρα μας ή τη γιαγιά μας να μας φωνάζει να μην χαζεύουμε όταν τρώμε. Μήπως τελικά είχαν δίκιο; Μάλλον ναι.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια των γευμάτων, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, ραδιόφωνου ή η ενασχόληση με τον υπολογιστή αυξάνει την πρόσληψη έως και 50% κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου γεύματος και αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να συντελείται σημαντική αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, με το να αποσπάται η προσοχή μας κατά τη διάρκεια του φαγητού φαίνεται να μπλοκάρει τα σήματα «ανταμοιβής» στον εγκέφαλο και η μνήμη να «ξεχνά» πόσο ικανοποιήθηκε από το φαγητό που έφαγε νωρίτερα και να αναζητά περισσότερη «ανταμοιβή» αργότερα με το να προβαίνει στην πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

Αντίθετα, φαίνεται ότι με το να προσέχουμε το τι ακριβώς καταναλώνουμε, και να θυμόμαστε σαφώς τα γεύματά μας, συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης.
Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι με το να θυμόμαστε τι έχουμε φάει με μεγαλύτερη σαφήνεια στα προηγούμενα γεύματα δρα ανασταλτικά στην πρόσληψη επιπλέον θερμίδων στα γεύματα που θα ακολουθήσουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr