Πολλοί γονείς συνηθίζουν να πιέζουν το παιδί τους να φάει το φαγητό του ή να καταναλώσει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Έτσι, το οικογενειακό γεύμα μετατρέπεται συχνά σε «πεδίο μάχης», με τους γονείς να επιμένουν στη στάση τους και τα παιδιά, άλλες φορές να αντιστέκονται και άλλοτε να υποκύπτουν, πραγματοποιώντας την επιθυμητή συμπεριφορά.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η εν λόγω τακτική, αν και μπορεί να φαίνεται αποτελεσματική, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να επιδράσει αρνητικά στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η άσκηση πίεσης σε ένα παιδί, προκειμένου να δοκιμάσει ή να καταναλώσει ένα τρόφιμο «με το ζόρι», είναι πιθανό να οδηγήσει στην απόρριψή του από το διαιτολόγιό του, αφού μπορεί να συνδέσει το εν λόγω τρόφιμο με αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες. Αντίστοιχα, η πίεση να “αδειάσει το πιάτο του” δε βοηθά το παιδί να μάθει να αντιλαμβάνεται σωστά το αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να δυσκολέψει τον έλεγχο πρόσληψης τροφής.

Επομένως, προσπαθήστε να μην πιέζετε το παιδί σας στο φαγητό. Αντ’ αυτού, φροντίστε να του παρέχετε υγιεινές επιλογές στα κυρίως γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ και να το καθοδηγείτε προς αυτές με το δικό σας παράδειγμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr