Μήπως δεν είστε πραγματικά «έτοιμοι» για δίαιτα ;

Η ετοιμότητα ενός ατόμου να ξεκινήσει μια προσπάθεια απώλειας βάρους αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η ετοιμότητα συνδέεται στενά με την προσκόλλησή του ατόμου στο πρόγραμμα που θα επακολουθήσει και γνωρίζουμε πλέον πως η προσκόλληση αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας. Στην περίπτωση που το άτομο αρχίζει μια προσπάθεια, χωρίς να έχει πραγματικά προετοιμαστεί να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που θα χρειαστούν ή χωρίς να έχει ουσιαστικό κίνητρο, αλλά απλά και μόνο γιατί του το πρότεινε ένα συγγενικό πρόσωπο ή θέλει να κάνει «παρέα» σε κάποιο φίλο, τότε οι πιθανότητες να τα παρατήσει με την πρώτη δυσκολία ή εμπόδιο που θα εμφανιστεί, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αναρωτηθείτε τα εξής:

– Ποιο είναι το κίνητρο που έχετε για να χάσετε βάρος;
Η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου λόγου που σας κινητοποιεί προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια οργανωμένη προσπάθεια απώλειας βάρους, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα σας. Το κίνητρο εφοδιάζει το άτομο με υπομονή κι επιμονή, στοιχεία που μπορούν να το βοηθήσουν ώστε να προσπεράσει τυχόν εμπόδια και να παραμείνει συγκεντρωμένο στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου του. Συνεπώς, είτε πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας, της εμφάνισής σας ή για να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, βρείτε το σημαντικότερο για εσάς κίνητρο κι επικεντρωθείτε σε αυτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας.

– Είστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε μόνιμες αλλαγές;
Είναι γεγονός πως η επίτευξη αποτελεσματικής και μακροχρόνιας διαχείρισης του σωματικού βάρους απαιτεί μικρές μεν, αλλά μόνιμες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Για παράδειγμα θα χρειαστεί να εντάξετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό σας σε μόνιμη βάση, αλλά και να βρείτε χώρο και χρόνο για συστηματική φυσική δραστηριότητα. Η αποδοχή από την πλευρά σας της αναγκαιότητας αυτών των αλλαγών αλλά και η πρόθεσή σας να τις υιοθετήσετε μόνιμα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια έκβαση της προσπάθειάς σας. Φροντίστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, καθώς το να γνωρίζετε πως πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές και το να τις κάνετε πραγματικότητα, αποτελούν δύο διαφορετικά πράγματα.

– Είναι ρεαλιστικός ο στόχος απώλειας βάρους που έχετε θέσει;
Οι «μεγάλες προσδοκίες» όσον αφορά στην απώλεια βάρους αποτελούν συνήθως εχθρό της προσπάθειάς σας, καθώς εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση και διακοπή του προγράμματος. Ξεκινήστε λοιπόν θέτοντας ένα ρεαλιστικό στόχο απώλειας, όπως για παράδειγμα μείωση του βάρους σας κατά 5-10%. Στη συνέχεια, στοχεύστε σε έναν υγιή ρυθμό απώλειας βάρους προκειμένου να πετύχετε τον τελικό σας στόχο. Θυμηθείτε ότι ο προτεινόμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους, που είναι πιθανότερο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, είναι γύρω στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

– Μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τυχόν περισπασμούς;
Εάν βρίσκεστε εν μέσω καταστάσεων που σας επηρεάζουν ψυχολογικά, όπως είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνος περίοδος στη δουλειά, προβλήματα με το σύντροφό σας, κάποια ασθένεια στο οικογενειακό περιβάλλον ή οικονομικές δυσκολίες, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες μιας νέας «πρόκλησης» όπως η προσπάθεια απώλειας βάρους. Δώστε λοιπόν λίγο χρόνο στον εαυτό σας να θέσει «υπό έλεγχο» τυχόν προβλήματα που μπορεί να σας βγάλουν εκτός πορείας πριν ξεκινήσετε την προσπάθειά σας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr