Μήπως έχετε ηδονική υπερφαγία με τα πατατάκια

Η οικονομική κρίση μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Μια άποψη που ακούγεται σήμερα πολύ έντονα και θα έκανε κάποιον να πιστέψει ότι αφού έχουμε λιγότερα χρήματα άρα τρώμε και λιγότερα και πιθανώς πιο υγιεινά.

Δυστυχώς όμως όσοι το πιστεύουν αυτό απατώνται οικτρά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το φαγητό, ιδιαιτέρως αυτό που μας δίνει γεύση και ευχαρίστηση, το λεγόμενο comfort food, είναι πλέον η παρηγοριά μας, το συναισθηματικό μας καταφύγιο.

Σοκολάτα, γλυκά, πατατάκια και πολλές άλλες λιχουδιές λοιπόν έχουν την τιμητική τους, εν καιρώ κρίσης.

Το φαινόμενο αυτό όμως δικαιολογείται σήμερα και επιστημονικά. Σε ανακοίνωση σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας και Διατροφής, έγινε αναφορά στην έννοια της «Ηδονικής Υπερφαγίας».
Πρόκειται για μία κατάσταση όπου τρώμε παραπάνω για να ευχαριστηθούμε και όχι για να χορτάσουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε πάρα πολύ κόσμο, ιδιαιτέρως σε περιόδους έντονου στρες, και αποτελεί σε μεγάλο ποσοστό και αιτία αύξησης του σωματικού βάρους.

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ταΐζοντας ποντίκια με πατατάκια, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η περιεκτικότητά τους σε λίπος και υδατάνθρακες είναι αυτή που τα κάνει τόσο ελκυστικά, καθώς στέλνονται μηνύματα απόλαυσης σε κέντρα του εγκεφάλου, τα λεγόμενα κέντρα επιβράβευσης, τα οποία δεν μειώνονται ακόμα και όταν το στομάχι είναι γεμάτο.

Επόμενο βήμα ίσως να είναι η αποκωδικοποίηση αυτών των σημάτων, ώστε να βρεθούν ουσίες και συστατικά τα οποία να τα μπλοκάρουν και να μας κάνουν να ελέγχουμε καλύτερα την ηδονική σχέση με το λιπαρό φαγητό!

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr