Μήπως σας λείπει  βιταμίνης B12;

Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας της βιταμίνης B12 είναι οι φυτοφάγοι και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Η βιταμίνη B12 απαντάται κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως στο αυγό, στο γάλα, στο κρέας και στο ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά και σε κάποια φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Όμως, το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο στο να χρησιμοποιεί τη φυτικής προέλευσης βιταμίνη Β12, με αποτέλεσμα οι φυτοφάγοι να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια αυτής.

Επίσης, η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη που απαιτεί για την απορρόφησή της την παρουσία υδροχλωρικού οξέος και ενός ενδογενούς παράγοντα που παράγεται από το στομάχι. Τα άτομα τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν συχνά γαστρεντερικά προβλήματα και εκκρίνουν ανεπαρκείς ποσότητες υδροχλωρικού οξέος και ενδογενούς παράγοντα με αποτέλεσμα η απορρόφηση της βιταμίνης να είναι ανεπαρκής.

Οι διαιτολόγοι και οι επιστήμονες του χώρου της υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα κινητοποιημένοι στο να αξιολογούν και να εξετάζουν πιθανή έλλειψη της παρούσας βιταμίνης τόσο στους φυτοφάγους όσο και σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr