Μύθοι για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και ανθεκτικά μαγειρικά έλαια. Η υψηλή περιεκτικότητά σε καλής ποιότητας μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε , η ελαιουροπεϊνη κ.α., του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες σε σχέση με την καλή μας υγεία.
Παρολαυτά, λόγω ακριβώς του «καλού ονόματος» που έχει το λάδι στη διατροφή μας, πολλές φορές ακούγονται κάποιες απόψεις που μπορεί και να μην ευσταθούν.

Αφού το ελαιόλαδο κάνει καλό μπορώ να τρώω όσο θέλω
ΜΥΘΟΣ
Μπορεί να είναι πολύ υγιεινό, αποτελεί όμως μια λιπαρή ύλη η οποία δίνει πολλές θερμίδες.
Μια κουταλιά της σούπας σε μια σαλάτα μας δίνει 135 θερμίδες και άρα, αν το παρακάνουμε, μπορεί από μόνο του το λάδι να έχει τόσες θερμίδες όσες όλη η υπόλοιπη σαλάτα.
Με βάση τις συστάσεις όσον αφορά την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων η μέση ποσότητα ελαιολάδου που συστήνεται να καταναλώνεται ημερησίως ανέρχεται στα περίπου 38 γραμμάρια (2 – 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα) για καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Γενικότερα, 1 – 2 κουταλιές της σούπας στο γεύμα ή τη σαλάτα μας είναι υπεραρκετές.

Τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά από το ελαιόλαδο
ΜΥΘΟΣ
Μπορεί τα σπορέλαια να είναι πιο ρευστά σε υφή ωστόσο η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μεγάλη και κατά συνέπεια δεν διαφοροποιούνται ως προς το πόσο ελαφριά είναι σε σχέση με το ελαιόλαδο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr