Μύθοι και αλήθειες για το Ginseng

Το ginseng έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στη λαϊκή ιατρική χωρών της Ανατολικής Ασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως σαν τονωτικό που αυξάνει τη φυσική άμυνα και τη ζωτικότητα του οργανισμού.
Oι τζινσενοσίδες (ginsenosides, βασικά συστατικά του ginseng που χωρίζονται σε υποκατηγορίες με διαφορετικές δράσεις, φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ginseng μπορεί με διάφορους μηχανισμούς να οδηγήσει σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο, επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το ginseng έχει προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση διαφόρων μορφών κακοήθειας. Η αντιδιαβητική δράση του ginseng έχει επίσης φανεί από διάφορες μελέτες σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους. Οι μηχανισμοί δράσης έχουν να κάνουν με τη ρύθμισης της έκκρισης ινσουλίνης, τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης αίματος και της μεταφοράς της στα κύτταρα. Επίσης, το ginseng φαίνεται να βοηθά στη μνήμη και την μάθηση και να έχει νευροπροστατευτική δράση κατά του εκφυλισμού των νευρώνων προάγοντας έτσι την καλή υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Όλες οι παραπάνω ευεργετικές δράσεις του ginseng έχουν σημαντικό επιστημονικό υπόβαθρο, ωστόσο είναι ακόμα υπό διερεύνηση αν ένα συγκεκριμένο συστατικό ή μείγματα συστατικών που προέρχονται από το ginseng μπορούν να εξασφαλίσουν το μέγιστο όφελος στο ευρύ φάσμα παθήσεων και συστημάτων που φαίνεται να ωφελεί το φυτό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή