Το μονοακόρεστο λίπος αποτελεί πολύ καλής ποιότητας λίπος καθώς όχι μόνο
δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά προστατεύει από την εμφάνιση προβλημάτων
όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Από μελέτες που
έγιναν σε κατοίκους χωρών της Μεσογείου κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960
και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι η συχνότητα εκδήλωσης ασθενειών,
όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου ήταν κατά
πολύ μικρότερη στους μεσογειακούς λαούς από ότι στους Βορειοευρωπαίους.
Η κύρια διαφορά μεταξύ της μεσογειακού τύπου διατροφής και της αντίστοιχης
αναπτυγμένων Βορειοευρωπαϊκών χωρών έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη δίαιτα
βασίζεται λόγω κυρίως του ελαιολάδου σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε σύγκριση
με τα λίπη που χρησιμοποιούνται στη Βόρεια Ευρώπη (που η διατροφή βασίζεται
κυρίως στα κορεσμένα λιπαρά). Επίσης σε διαβητικούς ασθενείς που χορηγήθηκαν
διάφορες μορφές διατροφικού λίπους, βελτιώθηκε σημαντικά το επίπεδο σακχάρου
στο αίμα μετά από την κατανάλωση μονοακόρεστων, συγκριτικά με άλλες μορφές
λιπαρών οξέων- κορεσμένα και πολυακόρεστα.

ΠΗΓΕΣ: 
Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικά προέλευσης, με κυριότερη πηγή
μονοακόρεστων το ελαιόλαδο. Επίσης ποσά μονοακόρεστων λιπαρών περιέχονται
στα σπορέλαια – όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το σησαμέλιαο κ.α. – σε ξηρούς
καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ:

οι διατροφικές συστάσεις κλίνουν ολοένα και περισσότερα προς την αύξηση της
κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας σε σχέση με άλλα είδη.
Έτσι η ημερήσια πρόσληψη τους μπορεί να φτάνει μέχρι και το 15 % συνολικών
θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως δηλαδή για ένα μέσο άνθρωπο ο
οποίος χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα, οι 300 θερμίδες θα προέρχονται από
μονοκόρεστο λίπος, το οποίο αναλογεί σε περίπου 33 γραμμάρια την ημέρα.
Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ:
Λίπη και έλαια που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά είναι τα
περισσότερα φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο
κ.α.. Ωστόσο, μόνο το ελαιόλαδο περιέχει σε μεγαλύτερη αναλογία μονοακόρεστα
και για αυτό το λόγο αποτελεί και το λάδι εκλογής για το μαγείρεμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr