Μοβ λάχανο – Έξι φορές περισσότερη βιταμίνη C

Το μοβ λάχανο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σε σχέση με το άσπρο λάχανο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6 – 8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.
Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμινών συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος και καλίου που ρυθμίζει την πίεση.
Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος.
Από τα σημαντικότερα συστατικά του είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ινδόλες, οι ανθκυανίνες και οι σουλφοραφάνες.
Πέρα από τη χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών για την προστασία των κυττάρων από την γήρανση και από τις ελεύθερες ρίζες, φαίνεται πως οι ινδόλες του μοβ λάχανου ενεργοποιούν μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης στον οργανισμό.
Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη του αν θέλετε να το μαγειρέψετε φροντίστε να μην υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος πάνω από 5 – 10 λεπτά.
Επίσης, για να πάρετε τη μέγιστη βιταμίνη C από το λάχανο της σαλάτας, πλύνετε και κόψτε το αμέσως πριν το καταναλώσετε.
Επειδή τα συστατικά που περιέχει το μοβ λάχανο αντιδρούν με τα συνήθη μαχαιροπήρουνα και μπορεί να σκουρύνουν περισσότερο τα φύλλα του, χρησιμοποιείται ανοξείδωτα μαχαίρια για την κοπή του.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr