Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο για μια γυναίκα, με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο.
Κατά συνέπεια, η διατροφή της θα πρέπει να της εξασφαλίζει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που θα δημιουργήσουν τια συνθήκες για μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν μιλάμε για στερητικές δίαιτες και απώλεια βάρους. Μιλάμε για μια σωστή διατροφή, με βασικό στόχο να μην αυξηθεί πολύ το βάρος. Το πόσο πρέπει να αυξηθεί εξαρτάται και από τα κιλά που μπαίνει μια γυναίκα σε μία εγκυμοσύνη. Κατά μέσο όρο η αύξηση θέλουμε να κυμαίνεται περί τα δώδεκα κιλά. Αν μιλάμε για μια υπέρβαρη τότε τα περιθώρια είναι πιο στενά.

Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί είναι το ότι η μεγάλη ανάπτυξη του εμβρύου και κατά συνέπεια και του βάρους πραγματοποιείται κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό τους πρώτους έξι μήνες και ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο να διατηρηθεί όσο το δυνατό πιο ελεγχόμενο το βάρος. Ένα πολύ συχνό λάθος που γίνεται, ιδίως στην πρώτη εγκυμοσύνη, είναι το να παίρνει μια έγκυος πολύ απότομα βάρος, π.χ. 7 -8 κιλά μέσα στο πρώτο δίμηνο και μετά να μην είναι εύκολο να ελέγξει το βάρος της.

Αυτό λοιπόν που θα πούμε κλείνοντας είναι ότι μία έγκυος πρέπει να τρώει σωστά και ισορροπημένα βάση των αναγκών της και όχι για δύο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr