Μπορεί ο ύπνος να σας «χαλάσει» τη δίαιτα

Το αποτέλεσμα μιας δίαιτας απώλειας βάρους μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν άμεσα ή έμμεσα στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Πριν από μερικά χρόνια, δε θα περίμενε κανείς ότι ο ύπνος μπορεί να αποτελεί έναν από τους εν λόγω παράγοντες. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ύπνος συνδέεται με το σωματικό βάρος, καθώς πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν συσχετίσει την έλλειψή του με την παχυσαρκία.

Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί πως τα άτομα που κοιμούνται συστηματικά λιγότερο από 7-8 ώρες, έχουν υψηλότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ο μηχανισμός που συνδέει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση εντονότερου αισθήματος πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς και να αυξήσει την επιθυμία για κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφίμων. Επιπλέον, πιθανολογείται ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο, οδηγούνται σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, καθώς έχουν περισσότερες ώρες διαθέσιμες για κατανάλωση φαγητού.

Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε «δίαιτα», μην ξεχνάτε πως εκτός από το διατροφικό σας πρόγραμμα, είναι καλό να ρυθμίσετε και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σας, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην προσπάθειά σας. Ο ύπνος φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο και συνεπώς θα πρέπει να αποτελεί έναν επιπλέον στόχο, όχι μόνο για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας συνολικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr