Η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι ίσως η μεγαλύτερη «πρόκληση» μετά την ολοκλήρωση μιας δίαιτας, αφού έχει φανεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, αδυνατούν να το διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολλές φορές, το γεγονός αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η επιθυμητή απώλεια, καθώς η υιοθέτηση αυστηρών και ακραίων διαιτών, που απαιτούν πολλές και μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, οδηγεί μόνο σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς μαζί με τις παλιές συνήθειες «επιστρέφουν» και τα κιλά που χάθηκαν… Αντίθετα, η εφαρμογή ενός ισορροπημένου και ήπια υποθερμιδικού διαιτολογίου, σχεδιασμένου σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις κάθε ατόμου, συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς διατήρησης, διευκολύνοντας την υιοθέτηση μόνιμων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες.

Σε κάθε περίπτωση, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά στη διατήρηση της απώλειας βάρους μετά από δίαιτα. Σε αυτές, περιλαμβάνονται αρχικά η συστηματική κατανάλωση πρωινού και η κατανομή της τροφής σε περισσότερα και μικρότερα γεύματα μέσα στη μέρα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική ρύθμιση του αισθήματος πείνας και καλύτερος έλεγχος της συνολικής πρόσληψης φαγητού και θερμίδων.

Από την άλλη, καθοριστική φαίνεται ότι είναι και η συμβολή της σωματικής δραστηριότητας και του περιορισμού της τηλεθέασης και του καθιστικού χρόνου. Ειδικότερα, πρόσφατα δημοσιευμένες συστάσεις προτείνουν 60-90 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά, προκειμένου να προληφθεί η επανάκτηση του χαμένου βάρους, ενώ η μείωση της παρακολούθησης τηλεόρασης σε λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα έχει συσχετισθεί με καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρηση της απώλειας.

Τέλος, η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους, για παράδειγμα σε εβδομαδιαία βάση, φαίνεται ότι αποτελεί ακόμη ένα μυστικό επιτυχίας, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να εντοπίσει εγκαίρως μια ενδεχόμενη αύξηση του βάρους και να προβεί σε κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr