Τα βιολογικά προϊόντα ολοένα και περισσότερο κατακλύζουν την αγορά τροφίμων προκαλώντας ποικίλα διλλήματα στους καταναλωτές για το αν πρέπει να τα προτιμούν έναντι συμβατικών προϊόντων.

Ας δούμε αρχικά τα πλεονεκτήματα αυτών έναντι των συμβατικών:

• Χαμηλότερα επίπεδα νιτρικών.
• Υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά.
• Υψηλότερη συγκέντρωση σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου.
• Απουσία χημικών υπολειμμάτων.
• Υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό.

Το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι οι υψηλότερες τιμές τους σε σχέση με τα συμβατικά.

Θα πρέπει να προτιμώ τα βιολογικά τρόφιμα έναντι των συμβατικών;

• Η επιλογή των βιολογικών τροφίμων έναντι των συμβατικών έχει νόημα κυρίως για τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα και όχι τόσο για προϊόντα δευτερογενούς επεξεργασίας.
• Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το διατροφικό προφίλ του τροφίμου που επιλέγουμε. Δηλαδή εάν επιλέξω να καταναλώσω βιολογική μαρμελάδα ή γκοφρέτα έναντι των συμβατικών προϊόντων μάλλον δεν έχω ιδιαίτερο όφελος καθώς το ίδιο το προϊόν δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία.
• Τέλος, τα πλεονεκτήματα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι αναμφισβήτητη είτε τα προϊόντα είναι βιολογικά είτε όχι. Τα βιολογικά τρόφιμα πιθανά να αποτελούν καλύτερες επιλογές για πιο ευαίσθητες ομάδες όπως οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr