Νέα δεδομένα για τα οφέλη διαφορετικών τύπων άσκησης

Είναι γνωστό πως η σωματική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ διαφορετικών ειδών άσκησης.

Ωστόσο, νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει ότι αν και όλα τα είδη άσκησης είναι ωφέλιμα, η στατική προπόνηση, όπως για παράδειγμα οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, συνδέονται με μεγαλύτερη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, συγκριτικά με την αερόβια άσκηση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 4.086 ενήλικες, σχετικά με γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, το αυξημένο σωματικό βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερχοληστερολαιμία.

Συνολικά, όλα τα είδη άσκησης βρέθηκαν να συνδέονται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης των παραπάνω παραγόντων κινδύνου κατά 30-70%. Ωστόσο, η μείωση φάνηκε να είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση της στατικής προπόνησης και σε άτομα μικρότερης ηλικίας.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι τόσο η στατική όσο και η δυναμική προπόνηση φάνηκαν να είναι εξίσου «δημοφιλείς» σε άτομα όλων των ηλικιών. Το εν λόγω εύρημα είναι ενθαρρυντικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να συστήνουν την ενασχόληση με οποιοδήποτε είδος άσκησης, ως στρατηγική πρόληψης των καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr