Νέα δεδομένα για τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Στο παρελθόν, συστηνόταν η αποφυγή της άσκησης σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση -ή σκλήρυνση κατά πλάκας-, καθώς υπήρχε φόβος επιδείνωσης της ασθένειας. Σήμερα, είναι γνωστό πως η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα, όπως η έντονη κόπωση και οι κινητικές δυσκολίες.

Επιπλέον, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Multiple Sclerosis Journal, δείχνει πως η προπόνηση με ασκήσεις αντιστάσεων μπορεί να προστατεύσει το νευρικό σύστημα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 35 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση για 6 μήνες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ακολούθησε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις αντιστάσεων για 2 φορές την εβδομάδα. Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

Συνολικά, παρατηρήθηκε μικρότερη σμίκρυνση περιοχών του εγκεφάλου μεταξύ των ασθενών που ακολούθησαν το προπονητικό πρόγραμμα. Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν που οφείλεται η ευεργετική δράση της άσκησης. Όπως αναφέρουν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών μηχανισμών, με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σχημάτων.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως αν και γνωρίζουμε ότι η άσκηση όχι μόνο δε βλάπτει τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά μπορεί και να περιορίσει ορισμένα συμπτώματα, η πιθανή ευεργετική της δράση στο νευρικό σύστημα αποτελεί ένα νέο και πολύ σημαντικό εύρημα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr