Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Gut, δείχνει πως η αντικατάσταση των επεξεργασμένων προϊόντων δημητριακών από αντίστοιχα ολικής άλεσης, συνδέεται με

μείωση της πρόσληψης τροφής, του σωματικού βάρους και των επιπέδων φλεγμονής σε υπέρβαρα άτομα.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 50 ενήλικες που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τους οποίους χώρισαν σε 2 ομάδες.

Για συνολικό διάστημα 8 εβδομάδων, η μία ομάδα κατανάλωσε δίαιτα που περιλάμβανε μόνο προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και η άλλη ακολούθησε δίαιτα στην οποία όλα τα προϊόντα δημητριακών ήταν επεξεργασμένα.

Οι αιματολογικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως οι εθελοντές που κατανάλωναν προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν «λευκά» προϊόντα δημητριακών. Επιπλέον, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη τροφής και μείωση του σωματικού βάρους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν πως η επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή/και σακχαρώδη διαβήτη. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνηθεί ξεχωριστά η επίδραση διαφορετικών ειδών δημητριακών, σε δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr