Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine, δείχνει πως ακόμη και μικρά διαλείμματα από το παρατεταμένο «καθισιό» μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές του επιπτώσεις.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 44 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν εστιάσει στη διακοπή του παρατεταμένου καθιστικού χρόνου και τα πιθανά οφέλη της.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως ακόμη και χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε 30 λεπτά, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ειδικότερα, η άσκηση οποιασδήποτε έντασης, συσχετίσθηκε με μείωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, για έως και 9 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν μειώσεις και στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, οι οποίες ωστόσο ήταν ορατές 12-16 ώρες μετά την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα παρατηρούμενα οφέλη φάνηκαν να είναι ανεξάρτητα από την ένταση της άσκησης. Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε διακοπή του καθιστικού χρόνου φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε σημαντικούς μεταβολικούς δείκτες.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το παρατεταμένο καθισιό ασκεί την επιβαρυντική του δράση. Έως τότε, το μήνυμα που στέλνουν είναι πως θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να κινούμαστε περισσότερο καθημερινά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr