Νέα μετα-ανάλυση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, δείχνει ότι η κατανάλωση ενός υγιεινού διαιτολογίου που αποτελείται κυρίως από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 9 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 307.099 ενήλικες, εκ των οποίων 23.544 διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με το μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης σε δίαιτα που βασιζόταν κυρίως στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, είχαν 23% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, ένα τέτοιο διατροφικό πρότυπο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και της αρτηριακής πίεσης, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία του σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, ο εν λόγω τύπος δίαιτας είναι πιθανό να διευκολύνει τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ελαττώσει τα επίπεδα φλεγμονής, που επίσης συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr