Νέα δεδομένα για τη σχέση του ύπνου με το σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sleep, δείχνει πως ο επαρκής ύπνος και το σταθερό πρόγραμμα ύπνου πιθανόν αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους στην εφηβεία.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.196 παιδιά.

Οι συνήθειες ύπνου αξιολογήθηκαν μέσα από ερωτήσεις που απάντησαν οι μητέρες σχετικά με το ωράριο ύπνου, την τήρησή του και τη συνολική διάρκεια ύπνου στην ηλικία των 5 και 9 ετών. Στη συνέχεια, καταγράφηκε το ύψος και το βάρος των παιδιών, στην ηλικία των 15 ετών.

Συνολικά, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που δεν τηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και είχαν μικρότερη διάρκεια ύπνου στην ηλικία των 9 ετών, είχαν μικρότερη διάρκεια ύπνου και στην ηλικία των 15 ετών, καθώς και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, φαίνεται πως η υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου από νωρίς στην παιδική ηλικία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας, ενώ φαίνεται πως επηρεάζει τη σωματική και πνευματική υγεία, αλλά και την ικανότητα μάθησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr