Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών

Νέα μελέτη δείχνει πως η καθημερινή μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών, σχετίζεται με βελτιωμένο προφίλ καρδιομεταβολικού κινδύνου σε εφήβους.
Ειδικότερα, φάνηκε πως οι έφηβοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 12,9 γραμμάρια ξηρών καρπών καθημερινά –ποσότητα που αντιστοιχεί σε κατανάλωση μιας μικρής χούφτας, τρεις φορές την εβδομάδα-, είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε περισσότερους από 2.000 εφήβους, ηλικίας 12-19 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη συλλογή δεδομένων κατά το διάστημα 2003-2010. Στο σύνολο των συμμετεχόντων, ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 9% περίπου, δήλωσε ότι καταναλώνει τουλάχιστον 12,9 γραμμάρια ξηρών καρπών ανά ημέρα, ενώ περισσότεροι από το 75% των εφήβων δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς.

Ακόμη, από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι κατανάλωση κάθε επιπλέον γραμμαρίου ξηρών καρπών ανά ημέρα σχετίζεται με περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, αλλά μόνο έως την ποσότητα των 50 γραμμαρίων, καθώς κατανάλωση πέραν αυτής της ποσότητας δε φάνηκε να σχετίζεται με επιπλέον όφελος.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με βελτίωση μεταβολικών δεικτών σε ενήλικές, αλλά όχι σε εφήβους. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρούσα μελέτη δείχνει μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου σε εφήβους θα μειωθεί μέσω της κατανάλωσης ξηρών καρπών. Εν τούτοις, φαίνεται πως μια απλή διατροφική σύσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει σημαντική επίδραση στη μεταβολική υγεία των εφήβων.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr