Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση του καφέ

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, προκαλώντας έλλειψη αυτοπεποίθησης, στρες και προβλήματα στις σχέσεις. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εμφάνιση του προβλήματος οφείλεται σε οργανικά αίτια, όπως η υπέρταση, το υπερβάλλον σωματικό βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία, ενώ δεν αποκλείονται και τα ψυχολογικά αίτια.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 3.500 άνδρες ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την ύπαρξη ή μη προβλήματος στυτικής δυσλειτουργίας.
Συνολικά, φάνηκε πως μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν καθημερινά 85-170 mg καφεΐνης, ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας ήταν χαμηλότερος κατά 42%. Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου για όσους κατανάλωναν 170-303 mg καφεΐνης ανά ημέρα διαμορφώθηκε στο 39%. Στην πράξη, οι παραπάνω ποσότητες αντιστοιχούν σε ημερήσια κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ.

Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης βρέθηκε να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης του προβλήματος και σε άνδρες που ήταν υπέρβαροι/ παχύσαρκοι ή είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στην περίπτωση των ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr