Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της τηγανητής πατάτας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.400 ενήλικες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 8 χρόνια, κατά μέσο όρο. Από τους εθελοντές ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, μέσω των οποίων προσδιορίστηκε η εβδομαδιαία κατανάλωση πατάτας συνολικά και προϊόντων τηγανητής πατάτας ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η συνολική κατανάλωση πατάτας δε φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, βρέθηκε πως οι ενήλικες που κατανάλωναν 2-3 μερίδες προϊόντων τηγανητής πατάτας ανά εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν τηγανητές πατάτες.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω ευρήματα δίνουν «τροφή» για σκέψη και περαιτέρω διερεύνηση. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες, προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις της αυξημένης κατανάλωσης προϊόντων τηγανητής πατάτας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr