Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Ωστόσο, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει πως η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον καρδιακό παλμό και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 34 ενήλικες, ηλικίας 18-40 ετών. Από τους εθελοντές ζητήθηκε να καταναλώσουν δύο διαφορετικά ενεργειακά ποτά ή ανθρακούχο νερό με χυμό λάιμ και γεύση κεράσι. Η μελέτη ήταν διπλά τυφλή, γεγονός που σημαίνει πως ούτε οι ερευνητές αλλά ούτε και οι συμμετέχοντες γνώριζαν τι είδους ρόφημα κατανάλωναν. Μετά την κατανάλωση του ροφήματος οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε διαδοχικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα, τα οποία πραγματοποιούνταν κάθε 30 λεπτά για συνολικό διάστημα 4 ωρών.

Συνολικά, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών βρέθηκε να συνδέεται με διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφάνιση αρρυθμιών, ακόμη και 4 ώρες αργότερα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μετά την κατανάλωση των ενεργειακών ποτών.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η αυξημένη συγκέντρωση καφεΐνης μπορεί να ευθύνεται σε ένα ποσοστό για τα παραπάνω ευρήματα, αν και άλλα συστατικά, όπως για παράδειγμα η ταυρίνη, πιθανότατα παίζουν βασικό ρόλο. Κλείνοντας, αναφέρουν πως οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές επιδράσεις των ενεργειακών ποτών, και ειδικότερα εάν εμφανίζουν συγκεκριμένες διαταραχές και νοσήματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr