Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, δείχνει πως η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 12.000 παχύσαρκα παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-17 ετών και 60.000 παιδιά και εφήβους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, τα οποία παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 4,5 χρόνων.

Συνολικά, η πιθανότητα εμφάνισης αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης, βρέθηκε να είναι 43% υψηλότερη στα παχύσαρκα κορίτσια και 33% υψηλότερη στα παχύσαρκα αγόρια, συγκριτικά με τα συνομήλικα παιδιά που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις δείχνει μια ξεκάθαρη συσχέτιση της παχυσαρκίας με την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών της ψυχικής υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως, δεδομένης της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης παχυσαρκίας και ψυχικών διαταραχών σε νεαρά άτομα, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν οι υπεύθυνοι για τις παραπάνω συσχετίσεις μηχανισμοί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr