Νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal, δείχνει πως το υπερβάλλον σωματικό βάρος σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα που δεν παρουσιάζουν μεταβολικές διαταραχές.

Γνωρίζουμε ότι η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα συνδέεται με πλήθος προβλημάτων, όπως η υπερλιπιδαιμία, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και η υπέρταση, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος που δεν εμφανίζουν τις παραπάνω διαταραχές, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «υγιής παχυσαρκία».

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 500.000 ενήλικες, από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 12 ετών. Οι εθελοντές χαρακτηρίστηκαν ως μη-υγιείς εάν είχαν τρεις ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης ή περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 94 cm και 80 cm για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα μη-υγιή άτομα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από το αν είχαν φυσιολογικό ή αυξημένο σωματικό βάρος. Από την άλλη, μεταξύ των υγιών ατόμων, φάνηκε πως όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν αντίστοιχα 26% και 28% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν την ύπαρξη «υγιούς παχυσαρκίας» και δείχνουν πως τα άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ακόμη κι αν δεν έχουν ακόμη αναπτύξει μεταβολικές διαταραχές. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως το αυξημένο βάρος παραμένει ανεξάρτητος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου και συνεπώς, η πρόληψη της παχυσαρκίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr