Νέα δεδομένα για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρεμμυδιού και του σκόρδου

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology, συνδέει την υψηλή κατανάλωση κρεμμυδιού και σκόρδου με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 833 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και 833 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης λαχανικών του γένους “allium”, στο οποίο ανήκουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, είχαν 79% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκριτικά με εκείνους με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Επιπλέον, όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση των εν λόγω λαχανικών, τόσο χαμηλότερη βρέθηκε να είναι η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα των μελετών αναφορικά με τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες των λαχανικών του γένους “allium” παραμένουν αντικρουόμενα. Ωστόσο, η παρούσα ανάλυση δείχνει ότι πιθανόν να συνδέονται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Κλείνοντας, αναφέρουν πως θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες, προκειμένου να εξαχθούν πιο σαφή συμπεράσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr