Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews, δείχνει πως οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας πιθανόν να επεκτείνονται μέχρι και την ενήλικο ζωή.
Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 300.000 άτομα, που συμμετείχαν σε 18 διαφορετικές μελέτες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που ήταν παχύσαρκοι στην παιδική ηλικία, παρουσίαζαν μεγαλύτερης έκτασης βλάβες στα αγγεία, οι οποίες προδιαθέτουν για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης προδιαβήτη, μιας διαταραχής που μπορεί μετέπειτα να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος στην παιδική ηλικία βρέθηκε να συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης στην ενήλικο ζωή.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, οι αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία παιδιών και ενηλίκων είναι γνωστές. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr