Νέα δεδομένα για τις συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity, δείχνει πως τα παιδιά που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, έχουν χαμηλότερα σκορ σε τεστ μνήμης και αντιληπτικής ικανότητας στην ηλικία των 5 και 8 ετών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 233 παιδιά. Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παιδιών μετρήθηκαν στην ηλικία των 2 ετών, ενώ στα 5 και 8 έτη, τα παιδιά πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ, μέσω των οποίων αξιολογήθηκαν οι γνωσιακές τους ικανότητες, η μνήμη, η προσοχή και η παρορμητικότητα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή βρίσκονταν κοντά στο όριο του υπέρβαρου στην ηλικία των 2 ετών, είχαν χαμηλότερα σκορ σε τεστ μνήμης και αντιληπτικής ικανότητας στην ηλικία των 5 ή 8 ετών. Επιπλέον, το αυξημένο βάρος στην ηλικία των 2 ετών φάνηκε να συνδέεται και με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στη σχολική ηλικία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η αυξημένη συσσώρευση λίπους σε μικρή ηλικία θα μπορούσε να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα προ-φλεγμονωδών μορίων μπορεί να επιδρούν σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντιληπτική ικανότητα και τη μνήμη. Κλείνοντας, αναφέρουν πως το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των παραπάνω συσχετίσεων.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr