Νέα δεδομένα για το οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, δείχνει πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις αθλητών αντοχής, ακόμη και μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 7 γυναίκες και 4 άνδρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο αγώνες 5 χιλιομέτρων. Ο ένας αγώνας πραγματοποιήθηκε μετά από 4 ημέρες υιοθέτησης ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου και ο άλλος μετά από 4 μέρες κατανάλωσης μιας δυτικού τύπου δίαιτας. Οι δύο αγώνες απείχαν μεταξύ τους 16 μέρες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές έτρεξαν τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων με 6% υψηλότερη ταχύτητα μετά το 4ήμερο της κατανάλωσης μεσογειακής δίαιτας, χωρίς να παρουσιαστεί διαφοροποίηση στην καρδιακή συχνότητα και την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, είναι πιθανό να συμβάλλει και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr