Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, δείχνει πως η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 42.702 ενήλικες, τους οποίους χώρισαν σε πέντε κατηγορίες: φυσιολογικού βάρους (1), φυσιολογικού βάρους με συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (2), υπέρβαροι με συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (3), παχύσαρκοι (4) και παχύσαρκοί με συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (5).

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα άτομα που είχαν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων μικρότερων μελετών, που έχουν δείξει πως η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά είναι επικίνδυνη ακόμη και για άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, αν και φαίνεται πως η μείωση του κοιλιακού λίπους θα πρέπει να αποτελεί στόχο για όλους, ανεξαρτήτως του δείκτη μάζας σώματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr