Η χρήση της ζυγαριάς αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των ατόμων που κάνουν δίαιτα. Κατά πόσο όμως η συχνότητα ζύγισης επηρεάζει το σωματικό βάρος;
Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, έδειξε ότι όσο πιο συχνά ζυγίζονται τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια βάρους, ενώ η «αποχή» από τη ζύγιση για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας σχετίζεται με πρόσληψη βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 υπέρβαροι εθελοντές, με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 25, που είχαν θέσει ως στόχο την απώλεια βάρους. Συνολικά, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν 2.838 μετρήσεις βάρους, που αντιστοιχούσαν στο σύνολο των ζυγίσεων κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η συχνότητα μέτρησης του βάρους σχετίζεται με την απώλεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρατηρούμενη συσχέτιση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι άτομα με χαμηλότερη προσκόλληση στη δίαιτα ζυγίζονται λιγότερο συχνά ή στο ότι όσοι σταματούν να χάνουν βάρος παύουν και να ζυγίζονται. Το μέσο διάστημα που βρέθηκε να μεσολαβεί μεταξύ δύο ζυγίσεων σε άτομα που δεν πήραν βάρος ήταν 5.8 μέρες, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr