Nέα δεδομένα σε σχέση με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο του σωματικού βάρους χαρακτηρίζονται από τους πλέον ειδικούς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν παγκοσμίου φήμης ειδικοί επιστήμονες, στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς :

• Η αντικατάσταση των θερμιδογόνων γλυκαντικών με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να βελτιωθεί η συμμόρφωση σε διατροφικά πλάνα με σκοπό τη διαχείρηση ή την απώλεια βάρους..

• Η κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος μιας στρατηγικής για απώλεια βάρους. Πρόσφατη κλινική μελέτη που πραγματοποίησε ο καθηγητής J. Hill με τους συνεργάτες του, έδειξε ότι στα πλαίσια ενός προγράμματος απώλειας βάρους 12 εβδομάδων, τα άτομα που κατανάλωναν light ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, επιπλέον του νερού, έχασαν 44% περισσότερο βάρος και ανέφεραν μικρότερο αίσθημα πείνας σε σχέση με τα άτομα που έπιναν μόνο νερό.

• Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη, αντίθετα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι, τα άτομα που τα χρησιμοποιούν τρέφονται συνολικά πιο υγιεινά και επιθυμούν λιγότερο γλυκά προϊόντα. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων η Δρ. F. Bellisle, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, η οποία έχει στο ενεργητικό της πληθώρα ερευνών σχετικά με τη διερεύνηση της έμφυτης «αγάπης» για τη γλυκιά γεύση. Σύμφωνα με την ίδια, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, τα κυκλαμικά, το γλυκαντικό από το φυτό στέβια κ.λπ., παρέχουν το επιθυμητό επίπεδο γλυκύτητας σε τρόφιμα και ποτά, ενώ συμβάλλουν πολύ λίγο ή καθόλου στο θερμιδικό φορτίο του τελικού τροφίμου – προϊόντος.

• Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από άτομα με χρόνιες νόσους όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, όπως τεκμηρίωσε η Δρ. Παπακωνσταντίνου, Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας τη σχετική βιβλιογραφία.
Η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δίνει τη δυνατότητα για απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με λίγες ή και καθόλου θερμίδες, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Σήμερα τα άτομα με διαβήτη έχουν τη δυνατότητα επιλογής μέσα από ευρεία ποικιλία γευστικών προϊόντων διατροφής, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Βέβαια, πρέπει πάντα να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να ζητούν καθοδήγηση από τους ειδικούς σχετικά με το πώς μπορούν να εντάσσουν τα διάφορα προϊόντα στο διαιτολόγιό τους, καθώς ενδέχεται τρόφιμα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (χωρίς ζάχαρη) να περιέχουν άλλα συστατικά που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, όπως π.χ. άλλους σύνθετους υδατάνθρακες.

Από το Χάρη Γεωργακάκη, επιστημονικό διευθυντή neadiatrofis.gr