Πολλές γυναίκες κατά της διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αποφεύγουν την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα φιστίκια, καθώς φοβούνται ότι η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να κάνει το παιδί τους να αναπτύξει μια αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα και οι οδηγίες που δίνονταν σε μία έγκυο ήταν να αποφεύγουν τις ιδιαίτερα αλλεργιογόνες τροφές, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ο στόχος αυτών των συστάσεων, παρά την έλλειψη επαρκούς επιστημονικής έρευνας, ήταν να ελαχιστοποιήσει την πρόωρη έκθεση σε αλλεργιογόνα και την ευαισθητοποίηση του παιδιού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής αλλεργίας. Ωστόσο, από το 1997 έως το 2007, ο αριθμός των περιπτώσεων αλλεργίας στα φιστίκια στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκε, οδηγώντας την ιατρική κοινότητα να επανεξετάσει τις συστάσεις της.
 Προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε μια νέα μελέτη από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics. Η μελέτη έδειξε ότι αυξημένη κατανάλωση φιστικιών από έγκυες μητέρες που δεν ήταν αλλεργικές, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για αλλεργία στα φιστίκια στο παιδί τους. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη Growing Up, εξετάζοντας τα αρχεία 8.205 παιδιών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το ποσοστό της αλλεργίας στα φιστίκια ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν φιστίκια πριν, κατά την περίοδο και μετά την εγκυμοσύνη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr