Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα που έχει κατά καιρό συσχετιστεί με τον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τόσο την καφείνη όσο και τα αντιοξειδωτικά του με ενεργοποίηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού αλλά και καλύτερη κινητοποίηση του ενδοκοιλιακού λίπους, Το γεγονός αυτό έρχεται να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο από νέα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει το φαιό λιπώδη ιστό, ο οποίος έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα δαπανώντας ενέργεια, «καίγοντας» δηλαδή θερμίδες.

Επιπλέον, έχει φανεί πως η αύξηση της δραστηριότητας του φαιού λιπώδους ιστού μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει τα επίπεδα λιπιδίων. Για τους σκοπούς της εν λόγω πρωτοποριακής μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά βλαστοκύτταρα, προκειμένου να εξετάσουν εάν η καφεΐνη ενεργοποιεί το φαιό λίπος. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση καφέ προκαλεί αύξηση της δραστηριότητας του φαιού λιπώδους ιστού σε ενήλικες εθελοντές.

Πράγματι, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ φάνηκε να έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του φαιού λίπους, αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς η ενεργοποίηση του φαιού λιπώδους ιστού θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει ένα μέσο για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι παρατηρούμενες μεταβολές αποδίδονται μόνο στην καφεΐνη ή και σε άλλα συστατικά του καφέ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr