Νέα έρευνα συνδέει το κόκκινο κρασί με τη στοματική υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, δείχνει πως οι

πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού πιθανόν να ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει πως οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού αλληλεπιδρούν με τη μικροχλωρίδα του εντέρου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Έτσι, ερευνητές από πανεπιστήμιο της Ισπανίας, υπέθεσαν ότι τα εν λόγω συστατικά μπορεί να ασκούν αντίστοιχη δράση και στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας. Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποίησαν δύο είδη πολυφαινολών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι πολυφαινόλες είχαν την ιδιότητα να αναστέλλουν την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων στους ιστούς της στοματικής κοιλότητας, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης τερηδόνας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, τα παράγωγα των πολυφαινολών που σχηματίζονται μέσα στη στοματική κοιλότητα είναι πιθανότατα «υπεύθυνα» για την παρατηρούμενη προστατευτική τους δράση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr