Νέα μελέτη δείχνει πώς το αυγό μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η κατανάλωση αβγού στο πρωινό μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 23 διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής για δύο ημέρες, με μοναδική διαφορά τη σύσταση του πρωινού γεύματος, όπου τη μία μέρα περιλάμβανε ομελέτα και τη δεύτερη δημητριακά και φρούτο. Τα επίπεδα γλυκόζης μετρήθηκαν σε όλη τη διάρκεια των δύο 24ώρων, ενώ οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του αισθήματος πείνας, κορεσμού αλλά και επιθυμίας κατανάλωσης γλυκών και αλμυρών σνακ.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η κατανάλωση αβγού στο πρωινό απέτρεψε την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και συνέβαλε στην καλύτερη ρύθμισή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι πιθανόν να είναι προτιμότερο οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να καταναλώνουν ένα πρωινό γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αντί να ισομοιράζουν τους υδατάνθρακες σε όλα τα γεύματα της ημέρας.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως οι εθελοντές ανέφεραν λιγότερο έντονο αίσθημα πείνας πριν τα γεύματα και μικρότερη επιθυμία κατανάλωσης γλυκών σνακ μέσα στη μέρα, όταν το πρωινό τους γεύμα αποτελούνταν από αβγά, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για οποιονδήποτε, και όχι μόνο για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr