Ο καφές έχει τα τελευταία χρόνια σχετιστεί με ποικίλες θετικές δράσεις για την υγεία, λόγω κυρίως των αντιοξειδωτικών συστατικών του. Μια νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει μια ακόμη πτυχή σε σχέση με τα πιθανά οφέλη του καφέ και ιδιαιτέρως του στιγμιαίου.

Σύμφωνα με αυτή φαίνεται ότι ο καφές εμφανίζει αντιβακτηριδιακή δράση, προστατεύοντας από την περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα φαίνεται να προσβάλλει το 10-15% των ενηλίκων και αποτελεί μια φλεγμονώδη ασθένεια που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των ούλων. Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα στιγμιαίου καφέ σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και με διαφορετικό βαθμό καβουρδίσματος, τα οποία πέρασαν από διάφορες δοκιμές για την αξιολόγηση της δράσης τους.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι το χλωρογενικό οξύ (το οποίο είναι το βασικό συστατικό του καφέ) είχε αντιμικροβιακή δράση κατά του βακτηρίου P. Gingivalis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν τον σκέτο καφέ, καθώς όταν προστεθεί ζάχαρη ή κρέμα/γάλα/σαντιγί αυξάνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα που ενδέχεται να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr