Νέα μελέτη δείχνει πώς η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, εξέτασε κατά πόσο η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το θάνατο από διάφορες αιτίες αλλά και από την καρδιαγγειακή νόσο σε μεσήλικες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.465 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 65 έως 74 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των συνθηκών του τρόπου ζωής, της άσκηση και του καπνίσματος. Επιπλέον οι ερευνητές γνώριζαν το επίπεδο της εκπαίδευσης, το ύψος, το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φάνηκε ότι τα μέτρια και υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Όπως οι ερευνητές αναφέρουν, η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί με διάφορους τρόπους για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Επιπλέον, βοηθάει στην σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά και στα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr